Αφού μελετήσετε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο εφημερίδας, να απαντήσετε στις ερωτήσεις

KEIMENO

   Η Ελλάδα, και μαζί της και ολόκληρη η Ευρώπη, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Μια πατρίδα που έχει υποστεί μια Μικρασιατική Καταστροφή και μετά από αγώνες κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμπαγές, μονοεθνικό κράτος, κινδυνεύει να χάσει τη συνοχή της. Γιατί κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη συλλογική μας μνήμη και τον έμφυτο ανθρωπισμό του Ελληνισμού, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αθώες ψυχές για να εγκληματήσουν ενάντια στην Ελλάδα.

  Το προσφυγικό ζήτημα, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου στην Συρία, δεν πρέπει να συγχέεται με το διαρκές πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Και δεν πρέπει να αφήνουμε το πρώτο να προβάλλεται ως δικαιολογία ανοχής του δεύτερου

  Για αυτό και είναι καιρός να προβούμε σε ρεαλιστικές και συνολικές προτάσεις, ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινωδίες. Και η επίλυση του διπλού αυτού ζητήματος, προσφυγικού και παράνομης μετανάστευσης, βασίζεται σε δύο πυλώνες.

  Πρώτον, πρέπει να διαχωριστεί το προσφυγικό ζήτημα από το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Και ο βέλτιστος δυνατός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, και από ανθρωπιστικής πλευράς, και στο πλαίσιο της ασφάλειας της Ε.Ε., είναι η δημιουργία κέντρων υποδοχής, καταγραφής και πιστοποίησης των πραγματικών προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής τους, εκτός του εδάφους της Ε.Ε., όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Και έπειτα, διαμοιρασμού τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης, ώστε κάθε χώρα να επιτελέσει τον ανθρωπιστικό της ρόλο, στο μέτρο του δυνατού πάντα, σύμφωνα με τις δυνάμεις της.

  Θα πρέπει, επιπλέον, να υπάρξει πίεση προς τις χώρες αυτές, ειδικά την Τουρκία, να ακολουθήσουν μια πιο υπεύθυνη πολιτική άδειας εισόδου στα σύνορά τους επισκεπτών και μεταναστευτικών πληθυσμών. Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και της αντίστοιχης μεθοδολογίας και πρακτικής, σε συνεργασία μάλιστα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., θα αποτελέσει παρακαταθήκη για πιθανές μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις, ανά την υφήλιο.

  Έχοντας ακολουθήσει αυτήν την υπεύθυνη στάση η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους πρόσφυγες, θα έχει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα να προχωρήσει στον δεύτερο πυλώνα. Να αναπτύξει ένα αυστηρό και ενιαίο δόγμα φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της, τόσο στον κάθετο άξονα (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος), όσο και στον οριζόντιο (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), με την εμπλοκή των μικτών δυνάμεων του FRONTEX και χρήση φυσικής παρουσίας και τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων. Βασική φιλοσοφία θα είναι αυτή της αποτροπής εισχώρησης μεταναστών στην Ε.Ε. πέραν των προαναφερθέντων οργανωμένων δομών.

Ειδικότερα στην «γειτονιά» μας, προκρίνεται η διενέργεια ταυτόχρονων και παραλλήλων επιχειρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, η καθεμία στο χώρο ευθύνης της και με αμοιβαίο αλληλοσεβασμό. Γιατί, σε μια «γειτονιά», όλα τα «σπίτια» φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια και την ευημερία συλλογικά, με πνεύμα συνεργασίας.

  Καλείται σήμερα η Ε.Ε. να αποδείξει πως παραμένει πιστή στις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού (δεχόμενη απ? ευθείας πρόσφυγες με πρόγραμμα και προϋποθέσεις, κατόπιν προσκλήσεων, και όχι διαμέσου της ευαίσθητης Ελλάδας), ενώ παράλληλα παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας της διεθνούς πολιτικής, με σαφή και αδιαμφισβήτητα σύνορα. Εκείνοι που κρατούν την σφραγίδα και την υπογραφή του Ελληνικού Κράτους, δε, έχουν ευθύνη απέναντι στην Πατρίδα να φερθούν υπεύθυνα και με τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη σε προτεραιότητα. Γιατί ειδάλλως η Ιστορία και η Δικαιοσύνη θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

www.tovima.gr

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιες λύσεις προτείνει ο συντάκτης του άρθρου για την επίλυση του διπλού ζητήματος, του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης;

2.α. Να αναλύσετε τη δομή της τέταρτης παραγράφου.

   β. Να γράψετε έναν εύστοχο τίτλο για το παραπάνω άρθρο.

3. α. Να γράψετε από ένα συνώνυμο για τις λέξεις: κρίσιμη, προσπαθούν, βέλτιστος, παρόμοιες

   Β. Να γράψετε από ένα αντώνυμο για τις λέξεις: διαρκές, πίεση, οριζόντιο, ισχυρός.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ symeonidoumaria@gmail.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *